La relació de la ment sobre el cos és molt clara. De la mateixa manera que les malalties físiques influeixen en el nostre estat d’ànim i ens provoquen temor, por o preocupació, molts problemes psicològics provoquen símptomes físics.
Què son les malalties psicosomàtiques?
Les malalties psicosomàtiques són molt freqüents: gairebé un 12% de la població europea pateix aquestes molèsties; i es considera que una quarta part de les persones que van al metge d’atenció primària presenten aquest tipus de malalties. Però, què son les malalties psicosomàtiques? En termes generals, s’entén que una persona pateix somatitzacions quan presenta un símptoma físic o més després d’un examen mèdic; aquests símptomes no poden ser explicats per una malaltia mèdica. A més a més, malgrat que la persona pugui patir una malaltia, aquests símptomes i les seves conseqüències són excessives en comparació amb el que s’esperaria. Tot això causa un gran malestar en diferents àmbits de la vida a la persona que pateix aquestes molèsties.
Per què el metge em diu que he d’anar al psicòleg? Si el meu problema és físic, per què he d’anar al psicòleg? Aquestes i altres preguntes són comuns en persones que pateixen somatització i que són derivades a un psicòleg. Les persones que es troben en aquesta situació, freqüentment, no es creuen que tinguin un problema psicològic, i continuen anant de metge en metge per torbar una resposta física. Malgrat això, quan s’indaga una mica en la rutina diària, aquestes persones tendeixen a adonar-se que hi ha alguna cosa que els crea malestar o ansietat. No es tracta de tenir un trauma infantil ni res semblant, simplement, hi ha vegades en què alguna cosa ens supera i no sabem com afrontar-ho, o bé portem un ritme de vida massa accelerat com perquè el nostre cos no se’n ressenti. A més, la salut no es el silenci del cos; i no tots els símptomes o molèsties són resultat d’una malaltia física.
Vegeu quines són les causes de les molèsties
- El 70% de les molèsties que sentim diàriament són per causes naturals. Entre aquestes molèsties trobem les que pot provocar el propi funcionament de l’organisme quan fem la digestió, quan respirem o quan suem. Fins i tot, els hàbits de vida poc saludables com ara la mala alimentació, mals hàbits de son o fer poc exercici físic poden provocar-nos malestar físic. Finalment, el medi ambient també influeix en el nostre cos, aquí trobem factors com la contaminació, la humitat, la calor, el fred, els fongs, etc.
- Només un 5% dels nostres mals són malalties físiques. A més, només un 10% són greus. Així, de cada 1000 molèsties, només 4 són causa de malaltes greus.
- Finalment, el 25% de les molèsties físiques que podem sentir són causes psicològiques. En aquest punt és on es troben les malalties psicosomàtiques. Vegem-ho amb més detall. Generalment, es tendeix a pensar que les malalties psicològiques només causen tristesa, plor, sentiments d’inferioritat o altres símptomes que no tenen a veure amb el cos; no obstant això, aquesta idea és errònia. Les emocions influeixen en el nostre cos igual que el cos influeix en les nostres emocions. La ansietat, l’estrès i la depressió actuen sobre diferent hormones i provoquen canvis en el nostre organisme, que ens fan més sensibles al dolor i que influeixen en diferents malalties.
Símptomes somàtics més freqüents en les consultes mèdiques
- Mal d’esquena, 71%
- Mareig i vertigen, 65%
- Mal en extremitats, 60%
- Gasos a l’estómac, 52%
- Dificultat al respirar, 50%
- Palpitacions i taquicàrdia, 49%
- Mal a les articulacions, 45%
- Mal al pit, 44% Nàusees, 43%
Moltes de les malalties mèdiques estan estretament relacionades amb l’estrès. Algunes són: la hipertensió, diferents malalties coronàries, l’asma, la grip, el càncer, l’hipertiroïdisme i l’hipotiroïdisme, les úlceres d’estomac, la síndrome de l’intestí irritable, cefalees, el dolor crònic, les contractures muscular, la impotència, etc. Després d’observar que la depressió, l’ansietat i l’estrès, entre altres, són factors que influeixen tant en l’origen, el manteniment i l’evolució de diferents patologies físiques, és més fàcil entendre la influència de la nostra ment sobre el nostre cos i el paper del psicòleg en les nostres molèsties físiques.
Realitzar un tractament psicològic t’ajudarà a superar el teu problema d’ansietat d’una manera més ràpida i eficaç.
Contacta’ns i t’informem:
Clínica de l’Ansietat a Barcelona: 93 226 14 12 – 607 507 097.
Clínica de l’Ansietat a Madrid: 91 829 93 92 – 607 507 097.
Correu electrònic: info@clinicadeansiedad.com
Clínica de l’Ansietat. Especialistes en el tractament de l’ansietat.
__________
Font: Marta Miguel . Clínica de l’Ansietat. Psicòlegs a Madrid i Barcelona.
Video Il.lustratiu: Estrés y enfermedad (UNED-TVE2)
Altres videos relacionats
- Enfermedades psicosomáticas. RTVE_2. Intervenció de Dr. Carlos Baeza, de Clínica de l’Ansietat, minuts 7 a 13.
- Fisiología del estrés
- Miedo al miedo: Las crisis de ansiedad y sus consecuencias
- Nutrición e inmunidad
Altres documents relacionats